Artikel over je plek innemen

Artikel over je plek innemen

Artikel over je plek innemen

  • Marcel den Hartog

  • 8 minute read

Inleiding

Mijn vorige artikel ging over de kunst van het ontspannen. Het thema van dit artikel sluit daarop aan. Want je plek innemen betekent in de flow van het leven staan. Voor de meeste mensen is het een hele zoektocht om hun plek te vinden. Dat was het voor mij ook. Als leidinggevende, coach of trainer op zoek gaan naar je plek. Leren hoe je die echt kunt aannemen en innemen. Daarin komen we zowel oude patronen als steeds nieuwe inzichten tegen.

 

Ik vind het fascinerend hoe het concept van plek zowel simpel als complex kan zijn. Zo is dit artikel ook weer een stap in mijn eigen leerproces. In het begeleiden van professionals heb ik gemerkt hoe het ze echt kan helpen. En toch voel ik in het schrijven van dit artikel ook weer even mijn innerlijke verzet; ‘nee dat klopt niet, het zou anders moeten zijn’.

Waarom?

Ik werk veel met mensen die, net als ik, vanaf de werkvloer zijn doorgegroeid. Mensen die vanuit vakmanschap en de bereidheid om verantwoordelijkheid te dragen hun loopbaan vormgeven. In je leiderschap kom je dan vaak ontwikkelthema’s tegen die te maken hebben met je plek vinden, aannemen en innemen. Want de kwaliteiten die je eerder zoveel hebben gebracht, lijken nu tegen je te gaan werken.

 

Wat er in werkelijkheid gebeurt is dat het leven je vraagt om een volgende stap te zetten. Vaak is dit een stap die net even buiten de comfortzone van je kwaliteiten ligt. Het innerlijke verzet dat we dan voelen is onze behoefte aan veiligheid, controle en zekerheid. Dit uit zich in ons oordeel over anderen. Van de sturing die medewerkers nodig hebben tot de onbekwaamheid van de directie of het bestuur.

Als je je plek kunt vinden, daar waar je verbonden bent en tegelijkertijd autonoom kunt handelen kom je in de flow van het leven te staan. Je wordt gesteund door de kracht van het systeem. Els van Steijn beschrijft dit heel mooi met de metafoor van een fontein. In een fontein stroomt het water van bovenaf naar de onderliggende bakken. Zo kunnen we in families en organisaties ook liefde en kracht doorgeven. Zodat je als professional niet alles op eigen kracht hoeft te doen.

 

Je plek innemen is nog niet zo gemakkelijk. Het vraagt om overgave. Het loslaten van beperkende overtuigingen als: ‘het moet anders zijn dan het nu is’. Het gaat om het aannemen van mensen en situaties zoals ze nu zijn. Dit betekent niet dat je het overal mee eens moet zijn. Je kunt altijd feedback geven en grenzen stellen. De uitdaging is om dit vanaf je eigen plek te doen. Dat betekent zonder oordeel te doen. Ofwel zonder anderen als “goed of slecht”, “geschikt of ongeschikt” te zien.

 

Door de plek van anderen te respecteren en feedback te geven met een open, kwetsbare en assertieve houding vanuit het principe “Ik-ben oké, jij-bent oké” kun je vaak meer invloed uitoefenen dan door deel te nemen aan een machtsstrijd over posities. Zo kun je mensen en groepen die van hun plek af zijn gegaan ook uitnodigen om hun eigen plek in de ordening weer aan te nemen.

Je plek innemen wat is dat eigenlijk?

Het concept ‘plek’ heeft meerdere lagen, en is vaak gekoppeld aan het idee van een natuurlijke ordening der dingen; “de dynamisch organiserende principes en wetmatigheden van het leven”. Als je de natuurlijke ordening volgt kom je tot rust en  in de flow-ervaring. Als je jezelf ertegen verzet blokkeer je  de flow van levensenergie, liefde en kracht. We onderscheiden drie lagen of dimensies van ordening.

  1. De grote orde of zijnsorde: universele levensprincipes die verwijzen naar de grote cyclussen van het bestaan in ruimte, tijd, energie en materie. Onder meer de cyclus van leven en dood, mannelijke en           vrouwelijke energie, involutie en evolutie.

  2. De levensbeweging: de evolutie van bewustzijn in de richting van individuatie en de verbinding met het grotere geheel. De Tao, ofwel de weg tussen hemel en aarde waarin ieder zijn eigen levensweg en lot heeft.

  3. De systemische orde: universele wetmatigheden waar menselijke systemen zoals, families, groepen en organisaties wel bij varen. Deze orde loopt van boven naar beneden en van vroeger naar later. Op deze laag gaat plek over je relatie met anderen, inclusief de rollen en verantwoordelijkheden die daarbij horen.

Je plek is de positie die je inneemt in alle drie de dimensies. Dit gaat over het leven vanuit je eigen zijnsenergie, zowel je eigenheid als je lot onder ogen zien, je purpose ontdekken, de juiste rol taken en verantwoordelijkheden in relatie tot anderen pakken. En over leren omgaan met verandering en onzekerheid. Jouw plek is waar je het krachtigst bent en waar je toegang hebt tot je eigen authenticiteit.

Hoe doe je dit als professional in organisaties?

Om te ontdekken hoe je dat als professional kunt doen is het vaak nuttig om even stil te staan bij hoe je het vroeger thuis deed. Hoe is het voor je om te buigen voor je ouders? Wat kom je dan tegen? In zijn algemeenheid geven ouders hun kinderen alles wat ze kunnen. Toch ervaren de meeste mensen dat ze als kind iets hebben gemist, waar ze juist zo naar verlangde. Als je dat onder ogen durft te zien komt je eigenheid in beeld. Een mens met een eigen levensweg, gedreven door een verlangen naar wat je ooit zo hebt gemist, en tegelijkertijd met unieke eigenschappen en dingen die je wel hebt gekregen.

 

De dynamiek tussen verlangen en aanbod herhaalt zich vaak in relaties en loopbanen. Als je geneigd was om de last van één van je ouders te gaan dragen, kan het zijn dat je in je loopbaan geneigd bent om taken en verantwoordelijkheden van je leidinggevende over te nemen. En als je een oordeel had over het gedrag of de problemen van je ouders, is het nuttig om te kijken hoe dit nu speelt in je relatie met opdrachtgevers, directie of management.

 

Je plek vinden begint vaak met het accepteren van hoe je het leven ooit hebt aangetroffen. Niet perfect en soms zwaar. Het is wat het is. Buigen gaat over het eren. In de Oosterse krijgskunsten buigen mensen naar elkaar. Ze laten zich leiden door de principes van ordening en plek. Als professional kun je dit op eenzelfde manier doen.

Een oefening voor professionals

De Reflectie van Jouw Plek: Neem een rustig moment om na te denken over waar je nu staat in je leven en werk. Visualiseer letterlijk waar je staat in een ruimte waar jij je plek inneemt. Wat zie je? Wie zijn er bij je? Voel je je groot en krachtig, of klein en onzichtbaar? Wat ervaar je in termen van rust en de energie tussen jezelf en de mensen om je heen? Waar voel je dit in je lichaam? Reflecteer op wat deze visualisatie je vertelt over hoe je je plek inneemt in de wereld.

 

1.      Stel iets of iemand op die jouw leidinggevende, of bij ondernemers je opdrachtgevers representeert

2.      Doe hetzelfde voor je collega’s of collega vakgenoten.

3.      Zoek vervolgens intuïtief naar je eigen plek in die ordening.

a.      Waar sta je?

b.      Wat is de afstand tussen jou en de anderen?

c.      Naar wie kijk je?

d.      Hoe voelt het op die plek?

e.      Wat kom je hier tegen, en waar ervaar je dat in je lichaam?

4.      Draai je nu 180 graden om.

5.      Stel iets of iemand op die jouw ouders representeren.

6.      Doe hetzelfde voor je broertjes en zusjes. Of voor leeftijdgenoten.

7.      Zoek vervolgens intuïtief naar je eigen plek in die ordening.

a.      Waar sta je?

b.      Wat is de afstand tussen jou en de anderen?

c.      Naar wie kijk je?

d.      Hoe voelt het op die plek?

e.      Welke patroon wordt nu zichtbaar, en waar ervaar je dat in je lichaam?

                    i.     Wat heb je hier gemist, waar je zo naar verlangde?

                    ii.     Kun je buigen voor hoe het is?

                    iii.     Wat heb je gekregen, dat je kan helpen?

                   iv.     Kun je grenzen stellen en feedback geven terwijl je helemaal op je plek en in contact met jezelf en je ouders blijft? Zonder oordeel en zelfcensuur, vanuit je eigenheid in de spontaniteit van het hier-en-
nu. Een helende beweging.

8.      Neem je inzichten mee en draai je vervolgens weer om naar je plek in de professionele relatie

a.      Denk aan je helende beweging

b.      Hoe ziet die er in de professionele relatie uit?

c.      Experimenteer ermee. Welke nieuwe keuzemogelijkheden heb je nu?

d.      Welke stap zou je willen zetten ?

e.      Wat is er anders, en hoe reageert je omgeving daarop?

Samenvatting

Het innemen van je plek is een dynamisch proces dat vraagt om zelfbewustzijn, moed, en de bereidheid om te veranderen. Het is een pad dat leidt naar persoonlijke en professionele vervulling. Door patronen te herkennen, open te staan voor verandering, authentiek te leven, en feedback als een groeikans te zien, kunnen we onze eigen plek innemen. Dit niet alleen in onze carrière, maar in alle aspecten van ons leven. Zo staan we stevig in onze schoenen, in harmonie met de stroom van het leven, klaar om onze unieke bijdrage te leveren aan de wereld om ons heen.

Reflectie op de toekomst

In de toekomst zal het steeds belangrijker worden om authentiek te zijn en je eigen plek in te nemen. In een wereld die snel verandert en waar de druk hoog is, biedt het innemen van je eigen plek niet alleen een anker maar ook een kompas. Het stelt ons in staat om vanuit onze kern te handelen, wat essentieel is voor duurzaam succes en welzijn.